niedziela, 27 grudnia 2015

PIERNICZKI DROŻDŻOWE

Oto pierniczki wyjątkowo nadające się dla łakomczuchów, którzy nie mogę doczekać się, kiedy pierniczki zmiękną. Te są dobre od razu po upieczeniu. Ja moich w tym roku nie dekorowałam, chcąc uniknąć zbędnego cukru i kalorii. Może zbyt ładnie nie wyglądają, ale są przepychotki :)


SKŁADNIKI
2 dag drożdży;
2 łyżki ciepłego mleka;
2 szklanki mąki (dałam 1 szkankę orkiszowej i 1 szklankę pszennej);
3/4 szklanki cukru pudru;
2 łyżki miodu;
1 jajko;
2 łyżki masła;
1 łyżeczka sody;
3 łyżeczki przyprawy do pierników;
1 łyżeczka cynamonu.

WYKONANIE
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy sodę, cynamon i przyprawę piernikową. Miód z masłem rozpuszczamy. Dodajemy do mąki, wbijamy jajo i wlewamy drożdże. Wszystko razem zagniatamy. Następnie wałkujemy ciasto na grubość około 1/2 cm i wykrawamy foremką pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 8-10 minut. Wystudzone możemy polukrować.


1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+